2010. szeptember 28., kedd

Viki féle vega reggeli: mogyorókrémes piadina lucernacsírával

Ugye hát a szokott és éppen ezért unalmas dolgokat nem szeretem. Másrészt odavagyok a különc és egyben egészséges ételekért. Ahogy ezt a családtagjaim, barátaim és kollégáim a mindennapokban is tapasztalják. :)

Néhány napja összeállt a fejemben egy ötlet és ma megvalósítottam végre :)  
Piadinát pár hetente szoktam készíteni, mert egyszerűen imádom és ezúttal egy számomra új receptet próbáltam ki, valamint apáéktól elhoztam a rozslisztet, mivel kiderült, hogy apci allergiás rá és ha már felhoztam, akkor felhasználtam a tésztagyúrás során.
Ezúttal a lisztet 1/3 teljes kiőrlésű bio rozslisztből (gyártó: Biopont) és 2/3 bio fehérlisztből (gyártó: Spar) kevertem össze. Összesen 1/2 kg lisztet használtam fel, amibe 1 teáskanálnyi szódabikarbónát beleszórtam. Ehhez hozzáadtam 6 evőkanál olíva olajat (lehet más hidegen sajtolt olajjal is készíteni!) és kb. 1,5 dl langyos vizet. Addig gyúrtam, amíg végül már nem ragadt és utána kb. 3 diónyi tésztadarabnyi mennyiséget kinyújtottam palacsinta formájúra. Akkor jó állagú a tészta, ha nem ragad és liszt sem kell alá a nyújtás során. Forró palacsintasütőben némi olíva olajon sütöttem ki egy negyed órácska alatt az összeset.
A piadinát egyébként Észak-Olaszországban fogyasztják, jellemzően szendvicsféle ételként, hiszen kenyérlepénynek is mondható a magyar szóhasználatban.

Az eddigiekben ugyebár a piadinát sonkával, mozzarellával vagy valamilyen más sajttal és általában paradicsommal fogyasztottam.
Pár hónapja megismertem a tahinit, ami tulajdonképpen egyszerűen szezámmagőrleményből készült "krém", jómagam szezámmagos kencének hívom. :) Isteni finom pirított teljes kiőrlésű kenyérrel és paradicsommal!!

No, de nem bírtam ki, hogy ne alakítgassam a hagyományos tahini receptet. (Hiszen azért "sárga" is vagyok. - Bocsi, de ezt az OVB-sek fogják megérteni és még hugim, mert őt már beavattam a színek szerinti személyiségtípusok rejtelmeibe!)
Sőt ez szigorúan véve már nem is tahini, amit a mai napon a piadinára kentem... 2 rész őrölt földimogyorót és 1 rész őrölt napraforgómagot kevertem össze, megsóztam, aztán 5-6 evőkanálnyi langyos vízzel összekevertem, hogy krémes állagú legyen.
Tehát ez került a piadinára, plusz még finom lucernacsíra, aztán ugyanúgy ahogy a palacsintát szokták összetekertem, (egyébként az olaszok összehajtva fogyasztják) 2 db paradicsomot feldaraboltam és NYAMI...NYAMI... :)



Nagy örömmel töltene el, ha más is megkóstolná a recept alapján készült ételt és visszajelezne, hogy ízlett neki! Vega különcök előnyben!:)

2010. szeptember 26., vasárnap

Játék egy szép könyvjelzőért - EREDMÉNYHIRDETÉS

Sziasztok!

Köszönöm az eddigi figyelmeteket és hogy ennyien játszottatok az első játékomban!
Összesen 12-en játszottatok és remélem, hogy a következő játékomban már minimum dupla ennyien lesztek, sőt legyen tele a sorsolótálam a sok játékos nevét tartalmazó cetlivel! :)

Jöjjön a sorsolás...


                  ... és a nyertes:




Gratulálok Latinkának! Remélem sok olvasmányod során lesz ez a könyvjelző társadul!:)
Kérlek írd meg a levelezési címedet e-mail-ben, hogy elküldhessem a nyereményedet!
E-mail címem: kocso.viktoria@gmail.com

Szép estét Nektek!

Kocsó Vik

2010. szeptember 25., szombat

Tahini pirított rozskenyéren - avagy kalciumbomba a csontritkulás megelőzéséért

Kedves Háziasszonyok!

Kutakodtam az interneten, hogy miként lehetne még a tányéromra szezámmagot tenni a megszokott felhasználási módjain túl. Rátaláltam a tahinire, ami szerintem szenzációs étel.
Nagyon egyszerű az elkészítése és végre olyasmit kenhetek a kenyeremre, amiben nincsen tartósítószer és pluszban nagyon magas arányban tartalmaz kálciumot és internetes források szerint gátolja egyes rákos sejtek burjánzását.
Többféle receptet találtam az interneten, azonban kikísérleteztem egyet saját magam ízlésére.

Nézzük hogyan készül!


Hozzávalók:

- 3 evőkanál hántolt szezámmag (őrölt)
- 1 evőkanál hántolt napraforgómag (őrült) => Csak szezámmagból is készíthetjük!
- 2-3 csipet só (ízlés szerint)
- fél kávéskanálnyi virágméz
- 1-2 evőkanál langyos víz
- 2 teáskanál hidegen sajtolt szezám/napraforgó/mogyoróolaj

- rozskenyér

Elkészítése:
- A magokat botmixerrel vagy kávédarálóval (ezt csakis olajos magvak darálására használom) vagy mozsárban megőröljük.
- Az őrölt magokat egy kisebb tálban összekeverjük és megsózzuk.
- Hozzáadjuk a kiválasztott hidegen sajtolt olajat, valamint a mézet belecsepegtetjük.
- A langyos vízből lassan adagolunk a tálba, amíg kenhető állagú lesz a tahinink.

- Pirítsuk meg a rozskenyeret!


A magokat és az olajat érdemes bio minőségben beszerezni!

Lehet kísérletezni a magok arányával és a hozzáadott olajakkal, hogy különböző ízhatásokat érjünk el. A mézet főként akkor érdemes használni, amennyiben olyan családtaggal is szeretnénk megkedveltetni ezt a vegetáriánus fogást, aki a hagyományos ízekhez van szokva.

Jómagam sem vajat, sem margarint nem kenek a tahini alá a kenyérre, hiszen így a legegészségesebb!

Tudnivalók a szezámmagról:
Arányaiban 7-szer!! annyi kálciumot tartalmaz, mint a tehéntej és ezzel együtt a leggazdagabb ásványi anyagokban.
Az olajok közül a szezámmag olaja gátolja a legnagyobb hatékonysággal a melanoma sejtek növekedését.

A dióra allergiások ne fogyasszanak túlzott mennyiségű szezámmagot, mert keresztallergia alakulhat elő esetükben!

Kíváncsi vagyok kipróbálja-e valaki és milyen tapasztalatokat szerez! Várom a megjegyzéseket!

Jó étvágyat kívánok Nektek!

Kocsó Vik


http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=22549

Hasznos olvasmány

Sziasztok Kedves Blogolók!

Tavaly volt szerencsém hugicámtól egy olyan könyvet kapni születésnapomra, ami azóta számomra is sokat segített az élet általános és szokásos nehézségein felülkerekedni és azóta jó pár barátom, ismerősöm is kiolvasta már ezt a könyvet. Jómagam már 3-szor is, hogy még jobban tudatosítsam magamban azokat a gondolatokat a könyvből, amelyeket el tudok fogadni és meg tudok fogadni, hogy lelkileg kiegyensúlyozottabb életet éljek. Persze néhány gondolat első olvasásra előfordult, hogy felborzolta a kedélyeimet, vagy felmérgesített, mondván "micsoda hülyeség". Az ilyen gondolatok esetében előfordult, hogy a könyv harmadszori újraolvasása és újraértelmezése közben képletesen a homlokomra csaptam, mert leesett a "tantusz". Megértettem, hogy miként érti a szerző az adott jó tanács kifejtését és végre tudtam a saját mindennapjaimban is hasznosítani. :)
A szerzőtől azóta már egy másik könyvet is kiolvastam és abban is nagyon sok számomra hasznos gondolatot találhattam.

Nagyon jó érzés látni, hogy a barátaimnak is segíthettem ezzel a könyvvel, pontosabban nem is én segítettem rajtuk, hanem közvetve a hugim :)

Hát, ezek a történések késztettek arra, hogy ne csak a közvetlen környezetemnek segítsek nagyobb békében élni a világgal és saját magukkal, hanem az internet segítségével a blogolvasóimnak is.
Hát, majd kiderül a visszajelzésekből, hogy mit szóltok ezekhez a gondolatokhoz!:)

Ime a könyv "tízparancsolata":

1. A világ a tanítómesterünk és azért vagyunk itt, hogy tanuljunk.
2. Az univerzumnak nincsenek kedvencei.
3. Életed tökéletesen visszatükrözi meggyőződéseidet.
4. Abban a pillanatban, amikor elkezdesz túlságosan ragaszkodni bizonyos dolgokhoz, emberekhez, pénzhez... elszúrsz mindent!
5. Amire az életben összpontosítasz, az gyarapodni fog...
6. Hallgass a szívedre!
7. Isten soha sem fog lekászálódni a felhők közül, hogy azt mondja: "Na, most megengedem, hogy sikeres legyél!"
8. Amikor harcolsz a világgal, mindig a világ nyer.
9. Hogyan szeretheted az embereket?
    Egyszerűen fogadd el őket!
10. A küldetésed nem az, hogy megváltoztasd a világot. 
      A küldetésed az, hogy TE VÁLTOZZ!

A könyv a fenti pontokat magyarázza meg részletesen a fejezetek során, ezekből fogok majd ízelítőt adni.

Addig is szép hétvégét kívánok mindenkinek!

Húgomnak pedig kimondhatatlanul sok köszönet, amiért hagyta magát a sors által vezérelni és megajándékozott ezzel a könyvvel!!!! :)

Kocsó Vik

Művészkedésem ... falra :)

Ezt a "pingálmányomat" pár éve készítettem, amikor vettem egy tükröt, amit valahogy díszíteni szerettem volna. Végül úgy döntöttem, hogy azúrkék és gyöngyház akrillal a tükör alsó és felső részére mozaiksort festek. 
A tükröm hullám alakú így talán innen jött az ihlet, hogy hullámokat fessek.
Az ecseteimben maradt festéket hirtelen egy a lakásom eldugott helyén lévő falrészen hullámfestés "tanulmányra" használtam, amit azóta sem volt szívem eltávolítani, azaz átfesteni a falat újra fehérre. 
Úgy döntöttem akkor fogom ezt megtenni, amikor vászonra átviszem a hullámos ihletem :)
Nemsokára készen lesz az a vászonra ihletett hullámforgatagom is...

2010. szeptember 23., csütörtök

Kukoricás köles köretként - egyszerű és nagyon egészséges köret

Kedves Látogatóim!

Mivel nagyon untam már a szokásos rizs, vagy rizi-bizi köretet és édesapám szokott borsó helyett kukoricát a rizshez keverni, adódott az ötlet, hogy ne magában egyek főtt kölest, hanem "feldobjam" egy kicsit.
Ez a mennyiség 2 fő részére elég köret.
Rántott, sült húsokhoz, de akár töltött csirkéhez is finom, legalábbis ma ezzel együtt ettem ebédre.
Tehát...

KUKORICÁS KÖLES KÖRETKÉNT


Hozzávalók:
- 15 dkg köles
- 1 konzervdoboznyi kukorica (töltőtömeg 285 gr)
- 3/4-ed pohárnyi 12%-os tejföl (kb. 330 gr)
- só és/vagy ételízesítő

Elkészítés:

Rettentő egyszerű.
1,5-2 szeres mennyiségű vízben megfőzzük a kölest(max. 15 percig főzzük a forrástól számítva, ne főjön szét!). Amennyiben fél napra beáztatjuk, mint például a babot, akkor elég kb.10 perc is.
A megfőtt és kihűlt kölest villával átforgatjuk és közé keverjük a kukoricát, majd a tejföllel is összekeverjük és ízesítjük.
Ha a kukorica levét ráöntjük a kölesre, akkor elég fél pohár tejfölt ráöntenünk a kölesre, de kinek hogy ízlik, lehet kísérletezni.

Remélem kipróbáljátok és ízleni fog!
Szívesen veszek visszajelzéseket és hozzászólásokat is!

Jó étvágyat kíván hozzá,

Kocsó Vik :)

http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=22649


Ezért egyetek kölest - a köles élettani hatásai:

A lúgosító étrend alapeleme.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.

Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.

2010. szeptember 19., vasárnap

Művészkedéseim fára

Sziasztok!


Megörököltem anno 2 készüléket is, amelyekkel fára tudok égetéssel úgymond nyomot hagyni.  Lévén anyukám is mindig kézműveskedett, némi genetikai hatásra alkotni kezdtem tinédzser koromban.

Ez a kép első nagyobb alkotásaim egyike volt ebben a műfajban.

Készült 1999-ben...

Sajnos a többi égetett alkotásomról nehéz képet bemutatnom, mivel javarészt ajándékba készítettem ezeket a barátnosnéimnak.


Azonban kedves barátném Edit a múlt héten elküldött egy anno szülinapi ajándékként készült képet. A fura az volt, hogy már felírtam magamnak emlékeztetőbe, hogy megkérem Editet a fotózásra vagy elszaladok hozzá, de mire az emlékeztető cselekvésben valósult volna meg, addigra tőle megkaptam emailben a fotót. Mindig mondom, hogy van telepátia!:)


Akkor még együtt jártunk Shotokan kartézni, amikor elkészítettem ezt a képet, így innen az ihlet. :)
Az idézet nem csak karatésoknak szól, hanem bárkinek, aki valamilyen sportot űz.
Ahogy utánaszámolok ez 1994-95 tájt készülhetett.

"A karate célja nem a győzelem, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése!"                                                                                                                               Funakoshi Gichin



Az alábbi alkotás pedig ugyancsak ajándékba készült, azonban még az elajándékozás előtt lencsevégre kaptam a művemet. Maga amit a kép ábrázol nem igazán művészies, de példaként felteszem a blogomba, hogy lát, akár focidrukkereknek is lehet ilyen típusú egyedi ajándékot készíteni. :)






Folyt. köv. ... 

2010. szeptember 17., péntek

Kocsó Viktória - a véradó :)

Sziasztok!

Ti szoktatok vért adni vagy legalább egyszer megtettétek már???

Még a főiskolás éveim alatt lettem véradó és azóta persze néha voltak kihagyások, de pár éve újra megint rendszeresen adok vért. Igyekszek minden alkalommal valaki mást is magammal vinni. Persze nem a nagy hangú férfi kollégák szoktak ilyenkor velem tartani, bár az egyikük a héten megígérte, hogy idén tuti eljön, csak jó előre írjam be a naptárjába :) Kíváncsi leszek!:)

Ha van rá lehetőségetek, akkor akár évente egyszer, de adjatok vért! Ki lehet bírni a tortúrát és utána egy kicsit hősnek érezheti magát az ember.

A Magyar Vöröskereszt honlapján mindig meg lehet találni az aktuális véradási időpontokat és helyszíneket. http://veradas.hu/

Véradás előtt mindig egyél, igyál rendesen! Ez nem azt jelenti, hogy edd magad degeszre, de éhesen sose menjél el vért adni! Előtte sok folyadékot igyál, így a véred is hígabb lesz és gyorsabban lefolyik, valamint nem is leszel rosszul a véradás után.

Amennyiben összegyűjtötted a bátorságodat (és a véredet:) ), hogy részt vegyél egy véradáson, akár velem is tarthatsz, október közepén megyek megint, tehát várom jelentkezésedet!
kocso.viktoria@gmail.com




2010. szeptember 13., hétfő

Köln

Kedves Blogolvasóim!

  Volt szerencsém a munkahelyem által egy hétvégét Kölnben tölteni. A céges program mellett jutott idő egy kis barangolásra a város központjában. Szép csöndes volt a város eme vasárnapon. Sajnos a napocska nagyon eltakarta magát a vastag felhőkkel, de a sétálóutcákon a sörözők és kávézók teraszai így is tömve voltak.

  Elindultunk a Hohenzollern hídon át a híres dómhoz. A dómnál leszakadtam a többiektől némi souvenir beszerzése céljából és így külön útvonalon indultam vissza a buszunkhoz.

  Visszatérve a parkolóba hiába kerestem, nem találtam a buszunkat, amellyel a hotelba mentünk volna. Gondoltam még amúgy is van 1 óra is a megbeszélt indulási időpontig, biztosan elmentek valahova a sofőrök a busszal együtt. Aztán megcsörrent a telefonom és kiderült, hogy bizony a kedves csoportvezető hölgy arra a hírre, hogy korábban elfoglalhatjuk a hotelszobákat, úgy döntött, hogy indulás, én meg majd eltaxizok a hotelhoz.
  Először meghökkentem, hogy micsoda dolog ez az eljárás, de aztán megnéztem merre van a hotelünk és úgy döntöttem, nekem ennyi séta meg se kottyan. Mondanom sem kell, hogy megint át kellett vágnom a Rajnán, így aznap már harmadszorra lépdelhettem át a Köln egyes hídjain.
  Végül is 45 perces sétával eljutottam a hotelhez. Kellemes élmény volt a vasárnapi ebéd utáni életet megfigyelni Kölnben: minden bolt zárva volt, nem volt nyüzsgés a plázákban sem, néhány család sétált itt-ott, szinte egy kisvárosnak tűnt a túristák által kevésbé látogatott, de még ugyancsak a központban lévő városrész.

  Nagyon szerencsém volt az időjárást illetően, mert amint beértem a hotelba, elkezdett cseperegni az eső. 
A többiek pedig még lent vártak a hotel halljában, tehát teljesen felesleges volt mindenkit visszarángatni a buszhoz.

  Sebaj, nagyon jót sétáltam. :) Tekintsétek meg néhány fotómat!

Egyszer sétáljatok egy nagyot Ti is Kölnben!


Üdvözlet Kölnből!
Kocsó Vik :)

2010.09.12. Köln am Rhein
2010.09.12. Köln - hangulatos park a rakparton
2010.09.12. Köln - mérőállomás
2010.09.12. Köln - egy érdekes alakú pláza

2010. szeptember 9., csütörtök

Játék



Ezennel játékot hirdetek, melyben a képen látható swarovski kristályos könyvjelzőt lehet megnyerni.

Ha játszani szeretnél, nincs más teendőd, mint:
1. Hagyni egy kommentet ennél a bejegyzésnél a neved feltüntetésével.
2. Ha van weblapod vagy blogod, kitenni a játék képét a nevem és a blogom elérhetőségével (http://kocso-viktoria.blogspot.com) együtt.
3. Figyelni, hogy Te nyersz-e a szeptember 26-i sorsoláson!


Mindenkinek jó játékot kívánok, 

Kocsó Viktória (Vik)

Természetfotóim





Kocsó Viktória (Vik)

Hosszú kihagyás után az első ecsetvonásaim összessége

Itt még gyöngyházfény - azaz a reggeli pára nélkül


... és a végeredmény...

...vakuval fotózva nagyon csillog, de legalább látszik rajta a gyöngyházfény :)



Kocsó Viktória (Vik)

Meggyes krémleves túrócsodával

Hozzávalók:  
„Gombóchoz”
• 25 dkg túró
• 2 evőkanál gríz
• 2 evőkanál rétesliszt
• 1 tojás
• 1 csipet só
• cukor ízlés szerint
• 1 csomag vaníliás cukor

Leveshez
• 1 üveg meggybefőtt (2*350gr), de nyers gyümölcsből még finomabb
• 2-3 dl tej, attól függően milyen krémes állagúra szeretnénk elkészíteni
• 250 ml főzőtejszín
• 2-3 evőkanál cukor ugyancsak ízlés szerint

Elkészítés:  
- A gombóchoz a túrót összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a csipet sót és a tojást, végül összekeverjük. Kiskanállal kiszaggatott gombócokat, melyeket direkt nem görgetek gombóccá forró vízben kifőzzük. A kifőzött gombócokat olyan lyukacsod tálba tesszük, hogy a főzőlé le tudjon csepegni róla, de közben takarjuk le, hogy ne száradjanak ki.
- A gyümölcsöt megturmixoljuk és igény szerint leszűrjük. Hozzáadjuk a tejet és a cukrot, lassú tűzön az első pár buborékig elkezdjük felforralni, miközben, amikor már langyos, a főzőtejszínt is elkeverjük benne. A tálaláshoz hagyjuk teljesen kihűlni!

Érdemes úgy időzetni az elkészítést, hogy a fogyasztást megelőző este elkészítjük a levest és összekeverjük a gombóc hozzávalóit. Így másnapra kényelmesen kihűl a leves és már csak a gombócokat kell kifőznünk és megvárni, hogy ezek is kihűljenek.

Tanácsok:    Tálalás
A mélytányérokba vagy kisebb leveses tálkákba kimerjük a kihűlt levest. Ügyesen beleeresztünk 4-5 gombócot. Tejszínhabbal vagy kissé cukorral megédesített natúr joghurttal díszíthetjük.
Elkészítési idő:    30 perc

Kocsó Viktória (Vik)

Szicíliai pesztós grissini ízletes szószokkal

Hozzávalók:
• ½ kg búzaliszt (érdemes kipróbálni finomliszt és rétesliszt keverékeként fele-fele arányban)
• 1 tasak instant/kocka élesztő
• 1 tk só
• 1,25 dl natúr joghurt vagy sovány tejföl
• 2-3 tk pesztó ízlés szerint
• 1 dl oliva olaj
• 1,5 dl langyos víz
• 1 tk cukor

Elkészítés:
- A cukrot langyos vízben feloldjuk és beletörjük az élesztőt, megvárjuk, amíg elkezd felfutni. Az instant élesztőt nem szükséges felfuttatni.
- A lisztbe szórjuk a sót és középen egy kis gödröt készítünk a felfuttatott élesztőnek. Az élesztőt belülről kifelé haladva körkörösen összekeverjük a liszttel, amikor az élesztővel már a liszt javát elkevertük, hozzáadjuk a natúr joghurtot, az oliva olajat és végül a pesztót. Először 1-2 kanállal tegyünk bele és kóstolás után döntsük el, hogy kellő erősséggel érezhető-e a pesztó.
- A tészta állaga akkor jó, ha nem ragad túlságosan a kézre és közepesen lágy. Ha túl lágy a tészta, nem tudunk egyenletes vastagságú rudacskákat sodorni és a vékonyabb részeken könnyen túlpirul a tészta sütés közben.
- A konyha/lakás melegebb részén kelesztjük, pl. téren radiátor közelében. Kb. 20-30 perc a hőmérséklettől függően.
- A tésztából ujjnyi vastag 20 cm hosszú rudacskákat sodrunk.
- Sütés előtt még egyszer megkelesztjük, ami 15-20 percet vesz igénybe.
- A sütőt előmelegítjük, kb. 200 °C-on (gázon közepes fokozat) max. 10-15 percig sütjük. A sütési idő felénél a tepsit megrázogatva - vagy a türelmes és gyors kezűek akár egyenként is – forgassák meg a rudacskákat!

A lentebb ajánlott szószokba mártogatva vendégségben „rágcsálnivalónak” finom borral is fogyasztható (2-3 főre jut belőle) vagy előételként is kiváló (így már 4 főre is elegendő)

Avokádós szósz:
1 avokádót villával passzírozzunk szét. 1-1 csipet sóval, borssal, fehérborssal ízesítsük és egy negyed citromot is facsarjunk bele.

Zöldfűszeres szósz:
1/2 csomó (1 normál nagyságú fehérrépa zöldje) petrezselymet, 1/2 csomó snidlinget felaprítunk. 2 gerezd fokhagymát szétnyomunk fokhagymanyomóval, vagy ha az nincs, akkor az apróra feldarabolt fokhagymát vastag kés oldalával szétpasszírozunk.
1 nagy doboz (375-450 grammosak a kereskedelemben) tejfölbe belekeverjük a felaprított zöldségeket és a fokhagymát, valamint 1-2 csipet sóval ízesítjük. 1 éjszaka alatt hűvös konyhában (ne hűtőbe tegyük) kellemesen összeérnek az ízek.
Elkészítési idő:60 perc

Kocsó Viktória (Vik)


2010. szeptember 8., szerda

Túrós kölesgombóc zöldfűszeres tejföllel nyakon öntve

Az alábbi recept a köles miatt mondhatni nem éppen hagyományos étel, azonban a rendkívüli élettani hatásai miatt próbáltam egy olyan ételt elkészíteni, amelyet a család férfitagjai is szívesen elfogyasztanak és ezzel az egészségükért is tesznek.

Habár egy jó kis pörkölttel még nem veszi fel a versenyt, de eddig mindannyiszor kiürült a tepsi az ebéd végére. :)

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Kocsó Viktória (Vik) 



Hozzávalók

- 25 dkg köles
- 50 dkg túró
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 szál közepes sárgarépa gyökér
- 15-20 dkg teljes kiőrlésű bioliszt (a Sparban szoktam biolisztet vásárolni)
- 4 db tojás
- 25 dkg bacon vagy húsos szalonna, de akár főtt füstölt császárszalonna is lehet
- 2 nagy "pohár" tejföl (egy műanyagpohár 375-450 gr-os általában a kereskedelmi forgalomban, a 450 gr-os tejfölöket szoktam venni, tehát ehhez viszonyítsatok)
- 30 dkg füstöl gouda sajt (vagy Karaván, ha nincs gouda)
- fél csomó snidling
- fél csomó petrezselyem zöldje

A fenti hozzávalókból kb. 4 főre való könnyű második fogást tálalhatunk az asztalra.



Elkészítés

A kölest kétféleképpen szoktam megfőzni. 
A legjobb, ha előre egy fél napra beáztatom annyi vízbe ami ellepi és így 1,5-szeres mennyiségű vízben megfőzöm. Miután lekapcsoltam alatta a lángot, még a fedőt az edényen hagyom.


Ha előzetesen nem áztatom be, akkor a leöblített kölest 2-szeres mennyiségű vízben max. 15 percig főzzük a forrástól számítva. 


Ne főzzük túl puhára, mert szétmállik a gombócban!

Amíg a köles megfő, megpucoljuk és felaprítjuk a hagymákat. A fél centis csíkokra vágott szalonnát elkezdjük lassú tűzön megpirítani. Amikor, már kicsit megpirult és kezd üveges lenni, hozzáadjuk a hagymát és megpároljuk, aztán kicsit a hagymát is megpirítjuk. Miután már kikapcsoltuk alatta a tűzhelyet, megvárjuk míg langyosra hűl és beletördeljük a túrót és óvatosan átforgatjuk a hagymás szalonnában.

A kihűlt kölesbe belereszeljük a sárgarépát és a sajt felét, majd hozzáadjuk a túrós, szalonnás hagymát. Hozzáadunk fél pohár tejfölt, aztán beleszórjuk a lisztet. Annyi lisztet tegyünk hozzá, hogy félkemény gombócokat tudjuk formázni.

Az apróra vágott snidlinget és petrezselymet a maradék 1,5 pohárnyi tejfölbe, kis sóval, ételízesítővel ízesítjük.

Egy magas szélű kb. 20*30 cm-es tepsiben elhelyezzük a gombócokat úgy, hogy 1,5 cm-re legyenek egymástól.
1-1 "púpos" evőkanálnyi tejföllel "nyakon öntjük" a gombócokat és ráreszeljük a maradék sajtot egy nagy lyukú reszelővel.

Közepes fokozaton addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul a gombócok tetején. Ügyeljünk arra, hogy a tepsi oldalában ne égjen meg a sajtos tejföl!

Tálaláskor a maradék tejföllel ugyancsak 1-1 kanálnyit a gombócok nyakára öntünk.



A köles élettani hatásai:

A lúgosító étrend alapeleme.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.

Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.