Fogszabályozásom :)

Kedves Mindenki, kedves  "Szép Mosolyért Áhítozók"! :)


Lassan már megünnepelhetem fogszabályozó készülékem 3. születésnapját. Persze anno még úgy volt, hogy maximum 2 szülinapja lesz, aztán eltehetem emlékbe, de nem bánom, mert már nagyon közel vagyok a célhoz: az egészségesen szép fogsorhoz.:)


Sajnos amikor középiskolás voltam nem jött rá sem a fogorvosom (mondjuk nem is volt valami gondos és figyelmes orvos), sem apukám szájsebész orvos ismerőse, hogy miért nem akar kinőni magától a jobb felső 3-as csontfogam.  Egyiküknek sem jutott eszébe elküldeni fogszabályzó orvoshoz és persze akkor még panoráma röntgent sem használtak az általános fogászatban egy vidéki kisváros SZTK rendelőjében.

Szerencsére a tejfogam jó állapotban volt a 20-a éveim közepéig, így nem okozott esztétikai problémát sem az elmaradt fogcsere.
Valamint azóta kiokosodtam némileg a fogszabályozás témakörében és már nem is bánom, hogy régebben nem nyúltak a fogamhoz. Akkoriban még
Ha 16 éves koromban kiműtötték volna a jobb felső bölcsességfogamat, akkor nem merült volna fel ez a probléma, mivel akkor a fogsorom hátrébb tudott volna mozdulni és kinőhetett volna a csontfogam, ui. a ferdén elhelyezkedő bölcsességfogam akadályozta meg a fogak hátrébb mozdulását.
Ezt azonban egyáltalán nem bánom, hogy nem történt meg, mert így most sokkal szebb és tökéletesebb fogsorom lesz!
A fogszabályozásnak nem az esztétikailag szép mosoly létrehozása a legfőbb célja, hanem a harapáskor rosszul záródó fogsorokat alkotó fogak helyrerendezése. 

Sokan mondják, hogy ugyan már engem nem zavarnak az összevissza fogaim és rágni is tudok...
Azonban nem gondolnak bele, hogy a rossz pontokon találkozó alsó és felső fogsor akár migrénes panaszokat okozhat vagy a rosszul megrágott étel gyomorproblémákat eredményezhet és bizony hosszú távon a fogak teljes elvesztése is bekövetkezhet.
Persze nem valami kényelmes megszokni egy fogszabályozó készüléket és elviselni az ezzel járó viszontagságokat, valamint anyagilag is jelentős kiadásokkal számolhatunk, amennyiben nívós készüléket és profi orvost választunk.  (Jó tudni, hogy személyi jövedelemadó kedvezményt lehet ám kihasználni a fogszabályozásra az egészségpénztárakon keresztül! Ha ezzel kapcsolatban szeretnél bővebb infót, tudok segíteni az egészségpénztári belépésben.)

DE MEGÉRI!
Mindenkit arra buzdítok, hogy amennyiben 50 évesen nem szeretne kényelmetlen műfogsorral bajlódni, akkor kezdjen megbarátkozni a gondolattal!
Egyébként manapság már annyira fejlett az orvostudomány ezen területet, hogy 40 évesen is lehet fogszabályozót hordani és igen szép eredményeket elérni.

Várom a hozzászólásokat, kérdéseket és addig is szép napokat kívánok!

- Ha már gondolkodsz rajta, hogy legyen-e vagy sem.
- Ha éppen "fogabroncs" díszíti mosolyodat.
- Ha volt már és örülsz, hogy a fogszabályozás mellett döntöttél valaha.


Üdvözlettel:

Kocsó Viktória (Vik)