2010. október 15., péntek

Zab-papi, az egészséges és egyszerű reggelim

Kedves Olvasók!

Ezúttal megint étkezéssel kapcsolatos a bejegyzésem témája.
Mindig is fontos volt a számomra, hogy az ami az én egészségemet szolgálja, mások egészségével is ezt tegye.


Gondolok itt az egészséges életmóddal kapcsolatos "hóbortjaimra", ami akár gyógyteákban, akár reform ételekben, avagy anno a nagymamimtól tanult haj-, ill. bőrápolási praktikákban valósul meg.

Egyike ezeknek a hóbortoknak ez a reggeli, a zabkása és a "továbbfejlesztett" változata, az 5 magos kása.

Természetesen van egy kis története is. :)
1999-ben úgy döntöttem világot látok és nyelvet tanulok külföldön. Volt olyan szerencsém, hogy au-pairként egy Antwerpen közelében élő Hollandiából áttelepült milliomos családhoz kerültem, akikkel Európán belül is sokfelé jártam, sőt még Dél-Afrikába is eljutottam. Igazán kedves és befogadó család volt, azóta is óriási élményként gondolok az ott eltöltött egy évre.
A nagymama volt az a családban, aki értett többek között a gyógynövényekhez, az egészségmegőrzéshez és bizony a 70-es évéhez közel nagyon stram volt. Bőrkesztyűben vezette a Mazdáját. :)
Ő minden reggel ezt a reggelit fogyasztotta. A családban még az anyuka és a 3 gyermek közül a középső, a 3 éves fiúcska, Jeroen reggelizett 1-2 naponta zabkását, vagy ahogyan ők hívták "pap"-ot (kiejtve: páp), amit egyszerűen papinak (pl. tejbepapi) fordítottam magamnak.


Az elkészítése nagyon egyszerű, hiszen 1 fél bögrényi zabpelyhet 1 bögrényi vízzel főzzünk meg és virágmézzel ízesítjük. Aki a vizet túl aszkétikusnak gondolja maga számára, az csinálhatja tejjel is, de tejből több szükséges, hiszen a tej sűrűbb állagú a víznél. Jómagam szoktam fele vízzel fele tejjel is csinálni. A víz mennyiségével is lehet kísérletezni van, aki sűrűben és van aki hígabban fogja kedvelni.
Ízesíteni lehet még pluszban fahéjjal, de akár kakaóporral is.


5 magos "papi"

Egyszerűen imádom és persze azért nem a mindennapi reggelim ez, de heti 3-4-szer előfordul, hogy ezt reggelizek, azonban nem tudom megunni.

Ha utána olvastok, bizony a táplálkozási szakértők és az orvosok szerint az egyik legegészségesebb reggeli gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Rendben tartja a beleket a magas rosttartalma miatt, valamint ugyancsak magas az E-vitamin, vas, cink, szelén és magnézium tartalma.

Zabpehelyből érdemes bio minőségűt venni, hogy akkor már tényleg egészséges legyen a reggeli, az a zab ne tartalmazzon permet- és rovarölőszer maradványokat (persze még sok előnye van a bio termelésű gabonáknak). Akár DM-ben, akár Rossmannban is megvásárolható a bioboltokon kívül. Az 5 magos pelyhet eddig csak a DM-ben találtam meg. Szerintem teljesen elfogadható áron vásárolhatók meg annak ellenére, hogy bio termékek.

Nagyon örülnék, ha ezen kis ajánló után lenne, akár csak 1-2 ember, aki ezt az egészséges reggelit beillesztené az étrendjébe!
Éppen ezért szívesen veszek visszajelzéseket a megjegyzések között! :)

( Kocsó Viktórira - Kocso Vik - Kocso Viktoria - Budapest)

2 megjegyzés:

  1. Szeretném kiegészíteni picit a jótanácsot. :) Mégpedig azzal,hogy a megfelelő rostfogyasztás mellett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is figyeljünk, ugyanis enélkül pont az ellenkezője fog bekövetkezni, ahelyett hogy elősegítené a természetes bélműködést és a salakanyagok kiválasztását, meggátolja azt. Ezért amikor ilyen magas rosttartalmú ételeket fogyasztunk (kivétel persze a gyümölcsöket),akkor mindig toldjuk meg az átlagosan ajánlott napi folyadék mennyiségét 4-5 dl-rel.(Az ajánlott folyadékbevitel egy felnőtt ember számára 2-3 liter, elsősorban víz illetve ízesítés nélküli zöld tea)
    Ennyit szerettem volna hozzáfűzni,remélem nem haragszol. :)

    VálaszTörlés
  2. Kicsit én is kiegészítem.

    Ez az étel folyadékkal készül (vízzel avagy tejjel), tehát eleve folyadékkal viszi be az ember a szervezetbe a rostot. :)
    Természetesen figyelni kell, hogy a kása megfelelően híg legyen és ne forraljuk le róla a folyadékot, mert úgy csomós lesz és valóban megcsömörlik az ember beleiben, amennyiben nem fogyasztunk hozzá folyadékot.
    Nyilván, ha teljes kiőrlésű pékárut (kenyér, zsemle, stb.) fogyasztunk, akkor ahhoz alapból igyunk, mert anélkül tényleg rosszabb hatást vált ki, mint a megszokott fehér lisztes termékek.

    A folyadékfogyasztással pedig azért csínján bánjunk! Pl. egy 60 kg-os átlagos testfelépítésű nőnek kánikulai nyári napokon valóban jót tesz, ha naponta 3 liter folyadékot fogyaszt, azonban ilyenkor ősszel nap 2,5 liternél többet több napon keresztül már ne fogyasszon hosszú távon, mert azzal túlterheli a veséjét és kimossa a hasznos tápanyagokat a szervezetéből.
    Természetesen, ha pl. folyadékvesztéssel járó tevékenységet végez, azaz sportol, akkor aznap nyugodtan fogyasszon több folyadékot.

    Aki viszont vese- vagy szívbeteg, esetleg magas vérnyomása van, vagy vízhajtót szed, az kifejezetten figyeljen oda, hogy az épp elegendő mennyiségű folyadékot fogyassza és jól ossza el napközben!

    VálaszTörlés