Az alábbi recept a köles miatt mondhatni nem éppen  hagyományos étel,  azonban a rendkívüli élettani hatásai miatt próbáltam  egy olyan ételt  elkészíteni, amelyet a család férfitagjai is szívesen  elfogyasztanak és  ezzel az egészségükért is tesznek.  
Habár egy jó kis pörkölttel még nem veszi fel a versenyt, de eddig mindannyiszor kiürült a tepsi az ebéd végére. :) 
Jó étvágyat kívánok hozzá! 
Kocsó Viktória (Vik) 
Hozzávalók
- 25 dkg köles 
- 50 dkg túró 
- 3 közepes fej vöröshagyma 
- 5 gerezd fokhagyma 
- 3 szál közepes sárgarépa gyökér 
- 15-20 dkg teljes kiőrlésű bioliszt (a Sparban szoktam biolisztet vásárolni) 
- 4 db tojás 
- 25 dkg bacon vagy húsos szalonna, de akár főtt füstölt császárszalonna is lehet 
- 2 nagy "pohár" tejföl (egy műanyagpohár 375-450 gr-os általában a  kereskedelmi forgalomban, a 450 gr-os tejfölöket szoktam venni, tehát  ehhez viszonyítsatok) 
- 30 dkg füstöl gouda sajt (vagy Karaván, ha nincs gouda) 
- fél csomó snidling 
- fél csomó petrezselyem zöldje 
A fenti hozzávalókból kb. 4 főre való könnyű második fogást tálalhatunk az asztalra.
A kölest kétféleképpen szoktam megfőzni. 
A legjobb, ha előre egy fél napra beáztatom annyi vízbe ami ellepi és így 1,5-szeres mennyiségű vízben megfőzöm. Miután lekapcsoltam alatta a lángot, még a fedőt az edényen hagyom.
Ha előzetesen nem áztatom be, akkor a leöblített kölest 2-szeres mennyiségű vízben max. 15 percig főzzük a forrástól számítva.
Ne főzzük túl puhára, mert szétmállik a gombócban!
 
A legjobb, ha előre egy fél napra beáztatom annyi vízbe ami ellepi és így 1,5-szeres mennyiségű vízben megfőzöm. Miután lekapcsoltam alatta a lángot, még a fedőt az edényen hagyom.
Ha előzetesen nem áztatom be, akkor a leöblített kölest 2-szeres mennyiségű vízben max. 15 percig főzzük a forrástól számítva.
Ne főzzük túl puhára, mert szétmállik a gombócban!
Amíg a köles megfő, megpucoljuk és felaprítjuk a hagymákat. A fél  centis csíkokra vágott szalonnát elkezdjük lassú tűzön megpirítani.  Amikor, már kicsit megpirult és kezd üveges lenni, hozzáadjuk a hagymát  és megpároljuk, aztán kicsit a hagymát is megpirítjuk. Miután már  kikapcsoltuk alatta a tűzhelyet, megvárjuk míg langyosra hűl és  beletördeljük a túrót és óvatosan átforgatjuk a hagymás szalonnában. 
A kihűlt kölesbe belereszeljük a sárgarépát és a sajt felét, majd  hozzáadjuk a túrós, szalonnás hagymát. Hozzáadunk fél pohár tejfölt,  aztán beleszórjuk a lisztet. Annyi lisztet tegyünk hozzá, hogy félkemény  gombócokat tudjuk formázni. 
Az apróra vágott snidlinget és petrezselymet a maradék 1,5 pohárnyi tejfölbe, kis sóval, ételízesítővel ízesítjük. 
Egy magas szélű kb. 20*30 cm-es tepsiben elhelyezzük a gombócokat úgy, hogy 1,5 cm-re legyenek egymástól. 
1-1 "púpos" evőkanálnyi tejföllel "nyakon öntjük" a gombócokat és ráreszeljük a maradék sajtot egy nagy lyukú reszelővel. 
Közepes fokozaton addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul a gombócok  tetején. Ügyeljünk arra, hogy a tepsi oldalában ne égjen meg a sajtos  tejföl! 
Tálaláskor a maradék tejföllel ugyancsak 1-1 kanálnyit a gombócok nyakára öntünk.
A köles élettani hatásai: 
A lúgosító étrend alapeleme. 
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.  
Sok szilíciumot tartalmaz,  ami a szervezet védekező képességét  fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és  vasat, ill.   B karotint, B1 és B2 vitamint. 
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett  7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas  betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek. 
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető. 
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése