2010. szeptember 8., szerda

Túrós kölesgombóc zöldfűszeres tejföllel nyakon öntve

Az alábbi recept a köles miatt mondhatni nem éppen hagyományos étel, azonban a rendkívüli élettani hatásai miatt próbáltam egy olyan ételt elkészíteni, amelyet a család férfitagjai is szívesen elfogyasztanak és ezzel az egészségükért is tesznek.

Habár egy jó kis pörkölttel még nem veszi fel a versenyt, de eddig mindannyiszor kiürült a tepsi az ebéd végére. :)

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Kocsó Viktória (Vik) 



Hozzávalók

- 25 dkg köles
- 50 dkg túró
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 szál közepes sárgarépa gyökér
- 15-20 dkg teljes kiőrlésű bioliszt (a Sparban szoktam biolisztet vásárolni)
- 4 db tojás
- 25 dkg bacon vagy húsos szalonna, de akár főtt füstölt császárszalonna is lehet
- 2 nagy "pohár" tejföl (egy műanyagpohár 375-450 gr-os általában a kereskedelmi forgalomban, a 450 gr-os tejfölöket szoktam venni, tehát ehhez viszonyítsatok)
- 30 dkg füstöl gouda sajt (vagy Karaván, ha nincs gouda)
- fél csomó snidling
- fél csomó petrezselyem zöldje

A fenti hozzávalókból kb. 4 főre való könnyű második fogást tálalhatunk az asztalra.



Elkészítés

A kölest kétféleképpen szoktam megfőzni. 
A legjobb, ha előre egy fél napra beáztatom annyi vízbe ami ellepi és így 1,5-szeres mennyiségű vízben megfőzöm. Miután lekapcsoltam alatta a lángot, még a fedőt az edényen hagyom.


Ha előzetesen nem áztatom be, akkor a leöblített kölest 2-szeres mennyiségű vízben max. 15 percig főzzük a forrástól számítva. 


Ne főzzük túl puhára, mert szétmállik a gombócban!

Amíg a köles megfő, megpucoljuk és felaprítjuk a hagymákat. A fél centis csíkokra vágott szalonnát elkezdjük lassú tűzön megpirítani. Amikor, már kicsit megpirult és kezd üveges lenni, hozzáadjuk a hagymát és megpároljuk, aztán kicsit a hagymát is megpirítjuk. Miután már kikapcsoltuk alatta a tűzhelyet, megvárjuk míg langyosra hűl és beletördeljük a túrót és óvatosan átforgatjuk a hagymás szalonnában.

A kihűlt kölesbe belereszeljük a sárgarépát és a sajt felét, majd hozzáadjuk a túrós, szalonnás hagymát. Hozzáadunk fél pohár tejfölt, aztán beleszórjuk a lisztet. Annyi lisztet tegyünk hozzá, hogy félkemény gombócokat tudjuk formázni.

Az apróra vágott snidlinget és petrezselymet a maradék 1,5 pohárnyi tejfölbe, kis sóval, ételízesítővel ízesítjük.

Egy magas szélű kb. 20*30 cm-es tepsiben elhelyezzük a gombócokat úgy, hogy 1,5 cm-re legyenek egymástól.
1-1 "púpos" evőkanálnyi tejföllel "nyakon öntjük" a gombócokat és ráreszeljük a maradék sajtot egy nagy lyukú reszelővel.

Közepes fokozaton addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul a gombócok tetején. Ügyeljünk arra, hogy a tepsi oldalában ne égjen meg a sajtos tejföl!

Tálaláskor a maradék tejföllel ugyancsak 1-1 kanálnyit a gombócok nyakára öntünk.



A köles élettani hatásai:

A lúgosító étrend alapeleme.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.

Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése