2010. szeptember 25., szombat

Tahini pirított rozskenyéren - avagy kalciumbomba a csontritkulás megelőzéséért

Kedves Háziasszonyok!

Kutakodtam az interneten, hogy miként lehetne még a tányéromra szezámmagot tenni a megszokott felhasználási módjain túl. Rátaláltam a tahinire, ami szerintem szenzációs étel.
Nagyon egyszerű az elkészítése és végre olyasmit kenhetek a kenyeremre, amiben nincsen tartósítószer és pluszban nagyon magas arányban tartalmaz kálciumot és internetes források szerint gátolja egyes rákos sejtek burjánzását.
Többféle receptet találtam az interneten, azonban kikísérleteztem egyet saját magam ízlésére.

Nézzük hogyan készül!


Hozzávalók:

- 3 evőkanál hántolt szezámmag (őrölt)
- 1 evőkanál hántolt napraforgómag (őrült) => Csak szezámmagból is készíthetjük!
- 2-3 csipet só (ízlés szerint)
- fél kávéskanálnyi virágméz
- 1-2 evőkanál langyos víz
- 2 teáskanál hidegen sajtolt szezám/napraforgó/mogyoróolaj

- rozskenyér

Elkészítése:
- A magokat botmixerrel vagy kávédarálóval (ezt csakis olajos magvak darálására használom) vagy mozsárban megőröljük.
- Az őrölt magokat egy kisebb tálban összekeverjük és megsózzuk.
- Hozzáadjuk a kiválasztott hidegen sajtolt olajat, valamint a mézet belecsepegtetjük.
- A langyos vízből lassan adagolunk a tálba, amíg kenhető állagú lesz a tahinink.

- Pirítsuk meg a rozskenyeret!


A magokat és az olajat érdemes bio minőségben beszerezni!

Lehet kísérletezni a magok arányával és a hozzáadott olajakkal, hogy különböző ízhatásokat érjünk el. A mézet főként akkor érdemes használni, amennyiben olyan családtaggal is szeretnénk megkedveltetni ezt a vegetáriánus fogást, aki a hagyományos ízekhez van szokva.

Jómagam sem vajat, sem margarint nem kenek a tahini alá a kenyérre, hiszen így a legegészségesebb!

Tudnivalók a szezámmagról:
Arányaiban 7-szer!! annyi kálciumot tartalmaz, mint a tehéntej és ezzel együtt a leggazdagabb ásványi anyagokban.
Az olajok közül a szezámmag olaja gátolja a legnagyobb hatékonysággal a melanoma sejtek növekedését.

A dióra allergiások ne fogyasszanak túlzott mennyiségű szezámmagot, mert keresztallergia alakulhat elő esetükben!

Kíváncsi vagyok kipróbálja-e valaki és milyen tapasztalatokat szerez! Várom a megjegyzéseket!

Jó étvágyat kívánok Nektek!

Kocsó Vik


http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=22549

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése