2010. szeptember 9., csütörtök

Szicíliai pesztós grissini ízletes szószokkal

Hozzávalók:
• ½ kg búzaliszt (érdemes kipróbálni finomliszt és rétesliszt keverékeként fele-fele arányban)
• 1 tasak instant/kocka élesztő
• 1 tk só
• 1,25 dl natúr joghurt vagy sovány tejföl
• 2-3 tk pesztó ízlés szerint
• 1 dl oliva olaj
• 1,5 dl langyos víz
• 1 tk cukor

Elkészítés:
- A cukrot langyos vízben feloldjuk és beletörjük az élesztőt, megvárjuk, amíg elkezd felfutni. Az instant élesztőt nem szükséges felfuttatni.
- A lisztbe szórjuk a sót és középen egy kis gödröt készítünk a felfuttatott élesztőnek. Az élesztőt belülről kifelé haladva körkörösen összekeverjük a liszttel, amikor az élesztővel már a liszt javát elkevertük, hozzáadjuk a natúr joghurtot, az oliva olajat és végül a pesztót. Először 1-2 kanállal tegyünk bele és kóstolás után döntsük el, hogy kellő erősséggel érezhető-e a pesztó.
- A tészta állaga akkor jó, ha nem ragad túlságosan a kézre és közepesen lágy. Ha túl lágy a tészta, nem tudunk egyenletes vastagságú rudacskákat sodorni és a vékonyabb részeken könnyen túlpirul a tészta sütés közben.
- A konyha/lakás melegebb részén kelesztjük, pl. téren radiátor közelében. Kb. 20-30 perc a hőmérséklettől függően.
- A tésztából ujjnyi vastag 20 cm hosszú rudacskákat sodrunk.
- Sütés előtt még egyszer megkelesztjük, ami 15-20 percet vesz igénybe.
- A sütőt előmelegítjük, kb. 200 °C-on (gázon közepes fokozat) max. 10-15 percig sütjük. A sütési idő felénél a tepsit megrázogatva - vagy a türelmes és gyors kezűek akár egyenként is – forgassák meg a rudacskákat!

A lentebb ajánlott szószokba mártogatva vendégségben „rágcsálnivalónak” finom borral is fogyasztható (2-3 főre jut belőle) vagy előételként is kiváló (így már 4 főre is elegendő)

Avokádós szósz:
1 avokádót villával passzírozzunk szét. 1-1 csipet sóval, borssal, fehérborssal ízesítsük és egy negyed citromot is facsarjunk bele.

Zöldfűszeres szósz:
1/2 csomó (1 normál nagyságú fehérrépa zöldje) petrezselymet, 1/2 csomó snidlinget felaprítunk. 2 gerezd fokhagymát szétnyomunk fokhagymanyomóval, vagy ha az nincs, akkor az apróra feldarabolt fokhagymát vastag kés oldalával szétpasszírozunk.
1 nagy doboz (375-450 grammosak a kereskedelemben) tejfölbe belekeverjük a felaprított zöldségeket és a fokhagymát, valamint 1-2 csipet sóval ízesítjük. 1 éjszaka alatt hűvös konyhában (ne hűtőbe tegyük) kellemesen összeérnek az ízek.
Elkészítési idő:60 perc

Kocsó Viktória (Vik)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése