Kedves Látogatóim!
Mivel nagyon untam már a szokásos rizs, vagy rizi-bizi köretet és édesapám szokott borsó helyett kukoricát a rizshez keverni, adódott az ötlet, hogy ne magában egyek főtt kölest, hanem "feldobjam" egy kicsit.
Ez a mennyiség 2 fő részére elég köret.
Rántott, sült húsokhoz, de akár töltött csirkéhez is finom, legalábbis ma ezzel együtt ettem ebédre.
Tehát...
KUKORICÁS KÖLES KÖRETKÉNT
Hozzávalók:
- 15 dkg köles
- 1 konzervdoboznyi kukorica (töltőtömeg 285 gr)
- 3/4-ed pohárnyi 12%-os tejföl (kb. 330 gr)
- só és/vagy ételízesítő
Elkészítés:
Rettentő egyszerű.
1,5-2 szeres mennyiségű vízben megfőzzük a kölest(max. 15 percig főzzük a forrástól számítva, ne főjön szét!). Amennyiben fél napra beáztatjuk, mint például a babot, akkor elég kb.10 perc is.
A megfőtt és kihűlt kölest villával átforgatjuk és közé keverjük a kukoricát, majd a tejföllel is összekeverjük és ízesítjük.
Ha a kukorica levét ráöntjük a kölesre, akkor elég fél pohár tejfölt ráöntenünk a kölesre, de kinek hogy ízlik, lehet kísérletezni.
Remélem kipróbáljátok és ízleni fog!
Szívesen veszek visszajelzéseket és hozzászólásokat is!
Jó étvágyat kíván hozzá,
Kocsó Vik :)
http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=22649
Ezért egyetek kölest - a köles élettani hatásai:
A lúgosító étrend alapeleme.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.
Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése