2010. szeptember 9., csütörtök

Meggyes krémleves túrócsodával

Hozzávalók:  
„Gombóchoz”
• 25 dkg túró
• 2 evőkanál gríz
• 2 evőkanál rétesliszt
• 1 tojás
• 1 csipet só
• cukor ízlés szerint
• 1 csomag vaníliás cukor

Leveshez
• 1 üveg meggybefőtt (2*350gr), de nyers gyümölcsből még finomabb
• 2-3 dl tej, attól függően milyen krémes állagúra szeretnénk elkészíteni
• 250 ml főzőtejszín
• 2-3 evőkanál cukor ugyancsak ízlés szerint

Elkészítés:  
- A gombóchoz a túrót összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a csipet sót és a tojást, végül összekeverjük. Kiskanállal kiszaggatott gombócokat, melyeket direkt nem görgetek gombóccá forró vízben kifőzzük. A kifőzött gombócokat olyan lyukacsod tálba tesszük, hogy a főzőlé le tudjon csepegni róla, de közben takarjuk le, hogy ne száradjanak ki.
- A gyümölcsöt megturmixoljuk és igény szerint leszűrjük. Hozzáadjuk a tejet és a cukrot, lassú tűzön az első pár buborékig elkezdjük felforralni, miközben, amikor már langyos, a főzőtejszínt is elkeverjük benne. A tálaláshoz hagyjuk teljesen kihűlni!

Érdemes úgy időzetni az elkészítést, hogy a fogyasztást megelőző este elkészítjük a levest és összekeverjük a gombóc hozzávalóit. Így másnapra kényelmesen kihűl a leves és már csak a gombócokat kell kifőznünk és megvárni, hogy ezek is kihűljenek.

Tanácsok:    Tálalás
A mélytányérokba vagy kisebb leveses tálkákba kimerjük a kihűlt levest. Ügyesen beleeresztünk 4-5 gombócot. Tejszínhabbal vagy kissé cukorral megédesített natúr joghurttal díszíthetjük.
Elkészítési idő:    30 perc

Kocsó Viktória (Vik)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése